Tauke warung

Nama diberi Luqman Hakim bin Ahmad Shah (bin Mohd Noor bin Saleh bin Alwi). Aku lebih suka dikenali sebagai y4ku24 atau Ibnu Alwi di alam maya. Nickname ganas semacam, tetapi orangnya berhati baik. Ehem.

Sedang bekerja sebagai pensyarah di Universiti Malaysia Pahang di bawah Fakulti Kejuruteraan Mekanikal.

Blog aku ini aku ciptakan khas bagi para pemuda pemudi, atau sesiapa sahaja yang suka berfikir. Tidak kiralah korang punya background macam mana, asalkan sanggup berfikiran kritis dan kreatif. Semoga ianya sekadar menjadi pencetus untuk kita lebih mendalami lautan ilmu Allah yang luas ini dalam segala bidang. Komen, perbincangan dan input dari korang semua juga amat aku hargai.

Sesungguhnya Ayat pertama al-Quran ialah Iqra’ (Bacalah), dan membaca itu sendiri sinonim dengan amalan mendalami ilmu. Ilmu pula tiada makna jika tidak dipraktikkan dan disertakan tafakur.

Duhai saudara saudari seIslamku, ayuh jadikan ‘Life-long learning’ sebagai sebahagian hidup kita, kerana kita bakal menjadi peneraju negara kelak!

Jika terdapat sebarang cadangan atau kritikan membina, bolehlah menghubungi saya di: y4ku24(at)hotmail.com. Terima kasih.

Sekiranya berminat untuk add saya sebagai friend di facebook, bolehlah mencari saya melalui email di atas. Mohon perkenalkan diri (viewer warung) ya, sebab saya tak suka untuk addstrangers‘ dan perasan diri sendiri ramai gile kawan!πŸ™‚

Thank you for visiting my warung!

Responses

  1. assalamualaikum…pembacaan akan bermula selepas adanya penulisan dan pemikiran yg kritis menghasilkan idea yg mantap dan bernilai..semoga penulisan ilmiah mengisi ruang pemikiran insan yang sentiasa dahagakan ilmu…salam ukhuwah

  2. Assalamualaikum.
    Ape kabar anta dan sahabat2 di Sendai. Genap setahun setelah Program Usrah Ramadhan yg ana ikuti tahun lps tp rasanya mcm baru semalam ana berterawikh, tazkirah dan berdialog dgn students Malaysia di Sendai. Bila ana buka saifulislam online nampak muka anta dan sorg shbt di Gifu dan Nagaoka nama tak ingat tp kesmptn berjumpa Alhamdulillah dpt mengeratkan silaturrahim. Marhaban Ramadhan dari Ust Jamali Masjid Negara

  3. Salam alaik.

    Bangga menjamah rasa bila menemui satu lagi blog pemuda yang mahu memanjang dan melebar minda, meneroka ilmu pemikiran (selain dari bidang yang telah dan sedang dipelajari), berkongsi pemahaman dan cuba mencungkil banyak lagi ilmu yang dianugerahkan Allah.

    Sememangnya penulisan adalah satu cara untuk ‘melekatkan’ dan ‘mengglu gajahkan’ segala maklumat/ilmu yang diterima sebelum ini, supaya ianya terhadam kuat, bersebati dalam jiwa dan minda. Tahniah… dan InsyaAllah, Kak su akan ikuti tulisan yakuza (err… susah sangat nak tulis y4kuz4) dari semasa ke semasa.

  4. Waalaikum salaam.

    Sememangnya itu yang saya harapkan,agar ilmu ini tidak hilang begitu sahaja tanpa dapat menberi manfaat kepada yang lain.

    I like the term “mengglu gajahkan”πŸ˜€

    insyaAllah, dari masa ke semasa akan saya perbaharui blog ini dengan entri-entri yang bermakna.

    Segala input dan pandangan dari Kak Su dan yang lain amatlah saya alu-alukan.

    Terima kasih. Semoga kita beristiqomah.

  5. salam…
    i had read an article about science and al quran..
    by prof dr mohd yusof othman,lecturer physic in ukm..very interesting explanation…
    saye sgt tertarik dgn explanation beliau mengenai kaitan al quran n science..
    ade sesetengah kejadian yg berlaku x dpt diexplain dgn science..
    4 eg: science menerangkan kpd kiter bhw sifat api itu membakar.but al quran menceritakn kpd kiter ttg kisah Nabi Ibrahim yg dicampakkn ke dlm api tp x terbakar…
    so bagaimana nk terangkan fenomena ini,sdgkan kiter th bahawa api mmg sifatnye boleh membakar…
    begitu juga dgn air…
    science menerangkan kpd kiter yg air yg dicincang xkan putus ttp sebaliknye dlm kisah Nabi Musa, air laut terpisah 2 setelah baginda mencampakkan tongkatnyer ke laut merah..
    dan byk kisah lagi la..
    itulah tanda kekuasan ALLAH yg kadang2 x tercapai oleh kiter..
    subhanallah..
    juz want to share..
    kalo yakuza nak komen pasal ni bgus jgk.
    same2 share dlm menambah ilmu..

  6. Salam.

    Saya sendiri amat berminat dengan alQuran dan sains, dan walaupun saya rasa sudah banyak laman web yang menceritakannya, jika berkesempatan, akan saya bincang beberapa entri berkenaan ini yang mungkin tidak disentuh lagi di dalam laman-laman web tersebut. Berkenaan air juga insyaAllah akan ada satu artikel khas yang ingin saya ketengahkan. (Tapi entri kena keluarkan sedikit-sedikit, jikalau tidak akan kehabisan idea!)

    Tidak semestinya sains, malah banyak ilmu-ilmu lain yang boleh kita manfaatkan bersama. Sama-sama kita berkongsi.

    Dunia ini Allah ciptakan untuk sama-sama kita berfikir dan mengagongi keEsaan-Nya.

  7. alahai tohoku dai kai? fukushima kara ijikan gurai darou ne. ..

  8. soudesune! fukushima to miyagi ha kyoudaidesu yo!:)

  9. salam perkenalan yer ^_^

  10. Salam perkenalan ibnu alwi!

  11. saya add link awak…πŸ˜€

  12. salam alaik..
    terima kasih kerana sudi menjenguk ke teratak buruk sy..

    salam perkenalan dan salam ukhwahfillah..

    “seindah sedamai pantai yang melambai, begitulah hati yang merindu kasih yang padu..
    begitulah perjuangan ini..biar basah dengan iman dan ukhwah”

  13. Larghhh.. rpenya mempunyai nama yang sama dengan anak sdra saya.. no wonder lah ari tuh kem salam utk pada Abah Luqman..

    btw, abah luqman seems treating Luqman like ur father.. takde manja2, hopefully dpt dia menjadi anak soleh juga.. ameen..

  14. Ya Allah, baru perasan rupanya..lawak la c’s nih..hihi.

  15. oohh=@.. itupun selamat dlm post kenduri ada mention monolog tuh, klu x entah ble baru perasan.. maaf dipohon kerana lambat perasan.. tapi bab cahaya tuh dah tau n phm je..=P kre x berkarat.. kre ok agi la kan.. tq2..

    mabrook alaik.. inshaAllah barakallahu fik

  16. Assalamualaikum. Hajimemasite. =)

    Hehehe…ada kat Malaysia lagi ni.
    Tahun depan baru bleh fly.

    Yoroshiku. =)

  17. slam ukhwah

  18. salam’alaik..salam ziarah..salam ukhuwwah fillah..

    ske baca entri2 nta…pastinya satu kepuasan bila ilmu/info yg diperolehi thru readings & observations could b shared wif others..bsebati dlm diri…moga ana jg bpeluang..amin!

    kalau ana bleh suggest..how about “writing something which is very close to ur field of study?” mechanical engineering..isn’t it? =)

    since i got a supervisor celupan nihon ni, jd suka pula dgn rising-sun country tu.. n likes to read tulisan ikhwah2 n akhawat2 min nihon.. erm.

    mohon little explanation bleh? bout ur nick..yakuza isn’t it? what the best side that u get from it..must be something good smpi amik nick tu..
    yoroshiku onegaishimasu.. (^;^)

  19. @nurul: salam ukhwah kembali. terima kasih sudi menjenguk!πŸ™‚
    @hakima: waalaikumsalaam dan salam ukhwah kembali. arigatou gozaimas kerana sudi meluangkan masa membaca entri2 yg tak seberapa saya. memang niat utk sebarkan ilmu utk manfaat semua, dari tersimpan di dlm otak, ditakuti hilang dimamah usia. (fuh ayat!)

    hakima tidak berblog?

    berkenaan suggestion tu, trimas saya ucapkan. memang dalam sebulan saya cuba masukkan satu artikel sains. walaupun tak semuanya berkenaan mekanikal, tp ada juga yg kena, spt ‘inovasi melalui pemerhatian alam’. insyaAllah akan diteruskan lagi dengan artikel2 sains yg menarik! (selagi ada modal.huhu)

    supervisor celupan nihon tu, camne tu? pernah belajar di sini, atau mmg org jepun? minggu depan insyaAllah akan keluar satu lagi artikel menarik tentang jepun. tunggu~!πŸ˜€

    berkenaan y4ku24 tu, nothing special, tp asal usulnya pun akan dicerita pd masa akan dtg, dgn izin Allah.πŸ™‚

    yoroshiku onegaishimasu!

  20. salam ‘alaik..
    πŸ˜‰ bout da blog..urm, nnt lah..belum masanya kot.. juga masih belum punya peluang. nnt bila bblog dgn serius, harus diberikan komitmen..huhu.. slow2, insyaAllah..ada cdgn tapak rumah? sementara, ziarah shbt2 dulu..hihi..
    ya..telah dijumpai ‘inovasi melalui pemerhatian alam’.. semoga terus b’usaha..(hihi, ucapan buat diri juga..)
    supervisor celupan nihon..an indonesian, his wife is malaysian (both r my supervisor n co-supervisor)…juz studying at japan..degree, masters n PhD dr sane.. duk sane bout 11-12 years..
    wah, i’m waiting ur n3 bout yaban…:-D

  21. Assalamualaikum Ibnu Alwi,

    Interesting read! membuka minda.membuat aku berfikir dengan lebih kritis dan kreatifπŸ™‚

    InsyaAllah sama-sama kita manfaatkan ‘lautan ilmu’ Allah yang maha luas ni…

    Kembalikan kegemilangan zaman & generasi Islam!

    • waalaikumsalaam nusk. thanks sudi melawat.πŸ˜€

  22. Salam Luqman!

    Ni Taufiq Ali, kita last time jumpa time Majlis Soubetsukai En Jasri kat Embassy Staff Apartment hari tu.

    Macam mana ntah boleh terjumpa blog ko nih.

    Anyways, good luck and keep up the good work!

  23. Waalaikumsalaam Taufiq.

    heh heh, leh tersesat lak ek. thanks for the wish!
    sekali sekala jenguk la blog ni ya!πŸ˜‰

  24. waalaikumussalam… salam ukhwah…
    aah, ni adik sufian… dia alhamdulillah.. ok dah sekarang… sekarang dia tolong ayah dengan bapa sedare… syukran doakan kami…
    moga akhi dan keluarga juga sihat-sihat belaka…

    maa taufiq wan najah bil imtiyaz… doakan ana berjaya kat sini…

  25. Assalamu’alaikum w.b.t & Selamat Hari Raya.

    Just drop by to say your blog is ver interesting. Macam dah jadi satu kewajipan untuk saya untuk check blog awak everday before start kerja…untuk jadi pemangkin hidup seharian (^_^)

    By the way, terkejut jugak bila tahu yang kita ni sebenarnya satu batch masa di SMAKL dulu, cuma saya tak pasti awak kenal saya ke tak…maklumlah saya tak famous dulu.

    Salam perkenalan…kore kara yoroshiku onegai ne…=)

  26. waalaikumsalaam warahmatUllah dan salam aidilfitri.

    terima kasih kerana sudi membaca. tapi kalo ada kerja, buat kerja dulu ya! my blog can wait.

    oh, satu batch SMAKL? boleh tahu nama? saya 5 Abu Bakar dulu. tapi kalo saya tak kenal sori la ye, memang tak kenal sangat perempuan sebatch dulu. huhu.

    salam perkenalan juga. yoroshiku!

    p.s.: entri berikutnya TMF, so perlu amik masa sikit. maklumlah, baru balik beraya sakan.

  27. Salam,saya ada plan nak visit jepun tapi bajet ciput.Ada nasihat?

  28. Salam budi.

    hm, awak laki ke perempuan? maaf tak dpt nak tahu dr nickname.

    kalo awak laki dan perempuan:
    1. boleh save duit dgn tidur di masjid atau tidur rumah kenalan. tak pun cari student msia n tumpang rumah diorg. bwk la hadiah maggi ke, serunding ke, tu pun dah cukup sbg ‘sewa’.
    2. kalo tak byk masa n nak lawat byk tempat, saya cadangkan awak beli tiket bullet train di Malaysia. ada tiket barat n timur, so pandai2 la beli ikut planning. sgt2 murah berbanding beli di Jepun.
    3. jika beli barangan elektronik di kedai2 elektronik besar, tunjuk pasport, so boleh dpt diskaun.
    4. makanan jepun mahal, so boleh la plan utk tak makan luar selalu. cukup sekadar nak mencuba.

    tambahan kalo awak perempuan:
    1. mana2 tpt pun pergi, eloknya pergi berteman, ngan abg ke, adik laki ke. tp suruh diorg byr sendiri. huhu. walaupun jepun mmg selamat, eloklah berteman. jgn bertemankan boyfriend sudah la!

  29. Salam, jantan bro. ingat nak bawa wife dengan anak perempuan 9 thn, sana ada istilah hotel bajet ke? Tak ada student buat travel consultancy?

  30. salam. hoho, lupa lak nak tanya dah kawen ke tak. yg atas tu utk yg bujang lg.

    ada je budget hotel (walaupun harganya still sedikit mahal, tp kena pandai carik.

    yg saya tahu takde pulak student buat, tp kalo nak leh tanya embassy terus. sbb kena ada visa, etc.

    kalo nak bincang lebih lanjut, mungkin lebih elok email saya je. y4ku24@hotmail.com.

  31. salam kenal dari aozora dari negara tetangga sebelah anda…
    blog yg bagus dan byk ilmu untuk saya yang amat miskin akan pengetahuan. alamat emailnya masih sama kah? karena saya ingin bertanya-tanya lebih lanjut jika diperkenankan ^_^
    salam

  32. salam kenalan aozora.

    sebenarnya sudah balik msia, cuma belum update lg. huhu. dah saya update.

    alamat masih sama, dan dialu-alukan utk berbincang.

    salam.

  33. Hi, nice to meet you !

  34. salam luqman

    nice blog! keep on writing!πŸ™‚

  35. Salam bro, boleh dpt link to your fb page tak? nak add as friend, boleh ke? nak mengikuti perkembangan, dan isu-isu terkini dgn lebih dekat, & user-friendly. Salam ukhuwah, dan salam perkenalan – FB-friendly

  36. shera: salam shera. thanks! do we know each other personally?

    arep: salam arep. terima kasih kunjungi warung saya. facebook saya boleh cari melalui email di atas. tapi harap dapat perkenalkan diri ya, sebab saya tak suka add ‘strangers’, lepas tu perasan kita ada banyak gile kawan.πŸ™‚

    salam ukhwah!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: