Posted by: y4ku24 | August 11, 2009

The Asrama story: “Abang, tolong belasah saya!”

Time kami form 3 dulu, ada seorang junior form 1 datang ke salah satu bilik kitorang.

Dia ada satu hajat.

“Abang, tolong belasah saya!”

“Ha?! Ko biar betul! Kitorang ni dah la tengah tensyen-tensyen study untuk PMR nih!” jawab member-member aku.

“Takpa, ini saya sendiri yang nak. Jangan risau, saya tak repot kat warden punya.” dia balas.

“Ish, ko ni biar betul. Dah buang tabiat ke?”

“Bukan, saja nak dapat pengalaman!”

Walaupun aku takde pada insiden tu, aku boleh bayangkan betapa lebarnya senyuman, betapa bersinarnya mata diorang, tiba-tiba ada pula ‘habuan’ datang secara percuma. Junior tu yang mintak, datang secara sukarela, dan janji takkan repot. Diorang macam takleh nak percaya, sebab perfect sangat! Ada gak yang bersyukur atas nikmat yang dikurniakan time tu gamaknya.

Jangan diberi daging percuma kat singa-singa lapar. Lagi-lagi kalo singa lapar tu tengah nak release tensyen sebab study punya pasal.

Kerana itulah request junior tu, diorang akhirnya jalankan tanggungjawab sebagai senior yang baik lagi amanah.

Lalu rezeki depan mata pun dibaham…

[Boleh guna imaginasi masing-masing suasana tersebut]

Pendek cerita, akhirnya junior tu menangis lah sorang-sorang, setelah puas dibuat santapan. Tapi dia pegang pada janji, tak bagitau warden.

“Tu lah ko, nak sangat!” kata si senior, muka puas lepas dapat punching bag percuma untuk release tensyen.

Ish ish, ada juga junior begini…

-y4ku24-


Responses

  1. isk2..kesiannye..brape org senior yg baham junior sorg tu?
    ermm..ape la masalah junior tu agaknye..kesian btol.
    x sanggup nk imagine.huhu

  2. eh eh biar betul junior tue?

    kesian nya

    yang senior tue pun kejam ‘bangat’

    huhu

    ni kisah benar atau sekadar fiksyen?

  3. @ fauziah: itu saya tak pasti. 2 3 org kot. saya sendiri susah nak imagine sebenarnya. junior tu tak buat salah pape, jadi senior2 tu pun nak belasah sepenuh hati pun tak sampai hati kot!😀

    @ KA: it’s a true story! itulah dilemmanya. junior tu yg mintak. jadi kalolah dia gi repot jugak, agaknya senior tu takkan kena pape tindakan.
    khabar anginnya junior nih selalu dikacau makhluk halus, sampai bertumbuk2 jugak la. mungkin dia buat tu untuk praktis kot? entah.

  4. hoho.. gile betul budak junior tu.. ntah2 die pun nak release tension dengan dipukul. erm, kesian la pulak.

  5. fuh memang dasyat kalau kat sekolah saya tawaran cam nie memang…………. pelik betullah ngan budak junior tue Yee dahlah si senior tension PMR (aku juga pun tahun nie PMR) tension2 dapat habuan ……….

  6. Orang yang ada maruah, tetap tak akan belasah junior tu.

    Tak terpikir ke macam mana sakit ibu budak junior tu nak melahirkan dia


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: