Posted by: y4ku24 | June 25, 2009

A funny, true story: The Asrama Story

[Update blog: Minggu lepas punya TMF panjang tak hingat, jadi minggu ni aku malas tulis panjang-panjang. Pengalaman lawak time kat asrama dulu. Ah memories…]

Kat asrama dulu orang kata aku suka mengigau tengah-tengah malam, lagi-lagi kalo aku tido tak baca doa sebelum tido.

Member-member suka amik peluang gembirakan diri sendiri dengan melayan ngigau aku, sebab aku kadang-kadangΒ  jawab balik! Tapi yang besnya, apa yang aku cakap selalunya takde kaitan langsung apa yang aku tengah mimpi, dan selalunya aku ngigau bukan benda private. Fuh, selamat!

Lagi satu penyakit pelik aku time sekolah dulu ialah kejang kaki tengah-tengah malam. Tak selalu, tapi pernah dalam 3 kali kot terjadi. Orang suma tido, so kadang-kadang tolak kaki kat dinding aje untuk kasi elok balik. Pastu sambung tido.

Antara kali pertama kena kaki kejang ni ialah time form 3, ketika musim periksa. Aku tido awal time tu, tapi ramai lagi member yang stay up untuk sambung study dalam bilik.

Tiba-tiba kaki aku kejang.

Terus aku bangun dan jerit.

“Aduh aduh, kaki aku sakit! Tolong tolong!”

Semua member jadi senyap. Semua blur.

Tiba-tiba seorang member memberanikan diri bersuara,

“Allahu Akbar!!!”

dia jerit balik, sambil angkat tangan.

” ‘Allahu Akbar’? Orang cram kaki betul la ni, bukan ngigau! Tolong tolong!”

Barulah diorang datang tolong luruskan kaki aku balik.

Agaknya member aku tu ingat aku tengah ngigau bertarung dengan syaitan kot.

-y4ku24-


Responses

  1. Ya Allah memang dasyatlah mase kejang kaki tu sebab Ct pun pernah kena memang sakinye sampai x boleh bangun menjerit jerit minta tolong mak nasib baik boleh gerak…… tak sangka ye ngigau abang luqman hebat boleh bertarung ngan syaitan……….p/s kaki nie selalu cram ade tip tak ….. sekian wasalam……..

  2. ni nak kena peghati waktu gathering nih :p

  3. hahahaha! dia ingat kau kena tindih ngn hantu kot. lawak2! tapi kalau aku pun takut if tetiba je ada orang jerit camtu tgh2 malam..

  4. @ Ct Liha: hm, takde pula tips. skrang ni pun saya dah takde dah, cuma time men bola kadang2 jadi. kalo jadi time tido, kaedah paling mudah tolak kat dinding la kot.πŸ˜€
    mak saya pernah kena cram sampai menangis mintak tlg. kitorg gelak kat die, sbb ingat die main2. last2 kena sound ngan ayah. hihi…

    @ batuterang: dah takde dah kot bro. lagi pun aku baca doa tidur insyaAllah.πŸ˜‰

    @ Rynn: kes hantu tindih..a famous asrama story gak tu…huhu.

  5. Masalah gangguan jin yang sering terjadi dan insyaAallah boleh diatasi…eloknya kita jangan guna istilah hantu kan tapi jin…betul tak?

    Luqman san, ingat lagi ttg belajar dan komik yg pernah ustazahlina sebut dulu? So nak minta pandangan luqman san ttg hasil komik dalam bilik darjah ustazahlina bersama pelajar, if you dont mind..tqvm

  6. hm, betul juga ustazah, elok guna istilah jin dr hantu. jin tindih, mungkin pelik sikit bunyinya sbb tak biasa, tp boleh cuba praktikkan lepas ni.

    berkenaaan hasil, saya tak pasti bentuk bagaimana ustazah ingin jalankan projek ini. mungkin ada pelajar yang tidak suka/pandai melukis, jadi mungkin teragak-agak untuk menjalankannya. apa2 pun, sekiranya ianya membawa kelainan di dalam bilik darjah dan dijalankan dgn suasana menarik, insyaAllah kaedah ini juga boleh menambahkan minat pelajar terhadap pelajaran pendidikan Islam.

    saya tak pasti saya telah sebutkan atau blum, tetapi saya rasa kita kurang khidmat visual di dalam matapelajaran ini. bila kita sebut Nabi saw berhijrah ke Madinah, kita faham sekadar itu sahaja, tanpa dpt gambarkan yg Mekah ke Madinah jauhnya lebih kurang 500km, lebih kurang K.L. ke Penang(?)!

    Di tambah dengan cuaca panas.

    Di tambah dengan perasaan gementar kemungkinan puak kafir sedang mengejar dari belakang.

    Add all this up, baru kita lebih menghargai sirah, betul tak ustazah?πŸ™‚

    just my two cents.

  7. Bila guna istilah hantu banyak sangat salah faham yang kekadang boleh merosakkan akidah..

    ttg sirah mmg betul sangat…jemput ziarah komik yg pelajar ustazah hasilkan
    di http://ustazahlina.blogspot.com/2009/06/komik-perjanjian-hudaibiyah.html

    p/s Luqman san apa maksud “two cents” tu.. (i’m left behind..hu3)

  8. salam luqman-san

    saya dulu pernah few times jadi

    Allah jer yang tahu betapa sakit nya

    cuma sy tak jerit la…nangis sorang2 huhu

    sakit sgt sampai x terdaya nak jerit

    yg seingat saya lebih kurang cam luqman la

    saya akan sedaya upaya meluruskan kaki saya

    baru hilang benda tue

    kalau biarkan…lagi lama la kaki tu sakit huhu

    just my two cents as well =)

  9. Salam

    Fuh, kalau bercerita hal asrama ni memang tak habis satu malam, hoho. Lagi-lagi bagi mereka yang pernah tinggal di asrama dari form 1 sampai form 5.

    Apapun berbalik citer hang luqman. Stakat ak dk kat asrama takpernah lg la dengar budak jerit mintak tlg kaki cram. Selalunya diorang bangun sendiri betulkan, den esok dia citalah kt sume orang.

    Aku pula alhamdulillah pernah sekali je rasa kaki cram. tapi dah takingat cmne jadinya.

  10. @ ustazah ilina: istilah ‘my two cents’ bermaksud ‘ini pandangan saya’, dan digunakan oleh mat saleh.πŸ™‚

    @ KA: salam. hm, kiranya bukan saya sorg la ye? ntah sebab apa boleh terjadi, mungkin sebab sejuk? KA amik medik kan, leh la bagi penjelasan!πŸ˜€

    @ ainohikari: salam. pasal cite2 asrama, time jumpa kat prog lagi kita leh sembang pjg.πŸ˜‰

    akhirnya mmg betulkan sendiri je, tp sbb 1st time jadi, terkejut beruk la time tu. huhu.

  11. Salam y4ku24,

    Kak su pun penah alami masalah ni… terutama jika menggeliat lebih masa tdo. Selalunya antara sedar dan tidak. Lepas tu, mmg kak su cuba untuk kawal diri dari menggeliat yang sehabis upaya… sikit-sikit je oklah… sekadar nak betulkan urat…πŸ™‚

  12. dl penah jg jd mcm tu, tp alhamdulillah kejap je. mak kate kurang kalsium. skrg dah rajin minum susu, jd xpenah dah jd mcm tu, alhamdulillah =)

    btw, lawak la cite ni. khdpn asrama mmg macam2..

  13. @ Kak Su: Salam. tu la, pelik juga kenapa boleh jadi, sbb sekarang sudah tiada…

    @ whitehijab: hm, kurang kalsium ek? mungkin juga…

  14. salam
    hehe~
    kisahnya kt asrama mcm tu…lawak betul!!!
    thanks buat adi gelak mlm ni…
    sambil2 mendpt ilmiah

    (^_^)V
    smile in peace!

  15. aaa.. selalu gak cramp~ kalau waktu tidur biasanya sebab sejuk, jadi selimutkan awal2 xde cramp~πŸ˜€

    urm.. nih ok lagi kot ngigau.. tp cm kawan saya mse skola dlu, die akan ngigau stp kali peak tyme bz die.. cam die pnh jdi director sketsa msk smpi kebangsaan.. memalam kengkawan cte die ngigau “cut2” n blabla psl sketsa die~ rse sian lak tgk.

  16. just nk add up tips ilangkn cram..
    xtaula kalo sy cram tgh2 mlm..sy tarik ibu jari kaki ke arah diri kite
    lg sng suruh kwnla tolak..(sbb tgh sakit gle time tu kn??)
    it works.
    *br2 ni kne jugak..sakitnye!! yela kot kurang kalsium ;p


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: