Posted by: y4ku24 | June 23, 2009

Komik (?): Siddiq Cerdas dalam ‘Abang Roy bertunang’

(Source: alwancomics.com)

(Source: alwancomics.com)

Satu hari, Siddiq mendengar khabar berita yang abang saudaranya, Abang Roy, telah bertunang di perantauan. Ketika mendapat panggilan telifon dari Abang Roy, Siddiq segera bertanyakan perihal itu.

Siddiq: Oo Abang Roy, dah dua bulan bertunang, senyaaap je tak bagitau Siddiq ye…

Roy: Oo, pasal tunang tu. Ala Siddiq ni, bukan ke Islam menganjurkan kita supaya menyembunyikan perihal tunang, sebaliknya mengheboh-hebohkan perihal nikah? Tu yang Abang Roy tak beritahu Siddiq tu. Elok kita sembunyikan perkara ini.

Siddiq: Oo, bagus la kalo gitu Abang Roy. Tapi apesal Abang Roy taruk gambar-gambar tunang kat Friendsbook?

Roy: Er…Ye tak ye gak ek…(Adus, kenapa la aku gi add budak ni dalam Friendsbook akoo…)

Moral: Friendsbook/blog bukan tempat untuk cerita segala rahsia peribadi. Ia bukan ‘secret garden‘, tapi ‘public park‘! Berhati-hati di multimedia raya!

-y4ku24-

===================================

Siddiq: Abang Luqman, kenapa Abang Luqman tetiba cerita pasal kawen-kawen ni?

y4ku24: Er, entah…


Responses

  1. ehem, abang roy sorang je ke yang bertunang?
    ke abang luqman pun bertunang jugak… ?
    hehehe…

    • hmm….
      saudara luqman nak bertunang jugak ke? hehehe๐Ÿ˜›

  2. yup…Islam menganjurkan supaya sembunyikan perihal bertunang…sbb pe org suke hebah2kan gak??? sbb mereka sgt bhagia, bila seseorang ni bhagia, rase nk britau 1 dunia je…hehe

    tp, cuba lah rahsiakn…byk hikmahnya…ingt pesan sorang ustaz ni, slagi blum diijab kabulkn, blum tntu si dia tu jodoh kt…

  3. Salammualaikum abang Luqman ,,, susah juga nak cover cover line dengan Sidiqq nie ye …….. maklumlah Sidiq nie cerdik pandai budaknye ade aje yang dia tahu dan dia ingat …… T _ T P/s lagi best cite Sidiqq nie…………

  4. kaw2 je kantoi~

    kanak2 mmg dasat~

    huhu

  5. wah, kreatif ah siddiq cerdas ini tego.. comel a plak

  6. @ a.z. haida and KA: eh, saya nak bertunang? kenapa saya sendiri tak tau?๐Ÿ˜€
    hihi, takde la, terfikir cite ni dari pengalaman member yang dah bertunang je.

    @ ina: nice pesanan ustaz tu.๐Ÿ™‚

    @ Ct Liha: waalaikumsalaam warahmatUllah. Siddiq budak pandai bermulut pedaz. hihi.

    @ c’s: kanak2 di era siber, kecik2 dah ada akaun Friendsbook. ish ish..

    @ puding caramel: orang ketiga nampak comel la, yang kena tego tu terasa pedaz ade le. hihi.

  7. Friendsbook! Woha!

    Komik SC terbest setakat ini. Cayalah Siddiq!
    Teruskan berkarya en luqman.

  8. kahkahkah.

    kalo orang tanye `hang nak bertunang ke?`
    jawab je…`mestila nak..sape yang taknak`
    hehe

  9. setelah sekian lama terhalang melayari blog akibat tugas yg luar biasa sibuknya…hu3…akhirnya…tersenyum sendirian dengan gelagat dan kepintaran siddiq…adik siddiq cuba tanya Luqman san tu…bila lagi?..perkara baik elok disegerakan…InsyaAllah moga dipermudahkan Allah..Amin๐Ÿ™‚

  10. heee.. satu peringatan yang bagus~

    belum tentu si dia akan menjadi milik kita. Ape2 pun, friendsbook memang bahaya..tapi berguna!
    So, pandai2lah kita~

  11. @ Balqis: Siddiq the Laser strikes again๐Ÿ˜‰

    @ shah: tapi kalo jawab camtu ngan Siddiq, die akan jawab balik, ‘ha apa lagi tunang la, Siddiq tak halang pun!’. bahaya bahaya…

    @ ilina: Amiin.๐Ÿ™‚

    @ Rynn: nasihat ni saya tujukan especially to girls, sebab kaum hawa suka luah perasaan di blog2, ye dak? bahaya juga, takut orang amik kesempatan. so pandai2lah kita~;)

  12. best2… siddik mmg budak yg best… hehe…mmg zaman skang ni gitu… konon2 dah tunang… letak gambar diorang dlm friendsbook… huhu.. takut di rampas org len… ish ish ish… (“,)

  13. =) bagus komik ni, ade mesej dan menghiburkan..

  14. @ d’udin: salam perkenalan. saya ubuh gamba tunang tu lebih kepada gembira cerita kat orang yg diri dah kahwin tu.๐Ÿ™‚

    @ whitehijab:๐Ÿ™‚

  15. salam

    kanak2 x reti bercakap bohong atau sembunyi-sembunyi…
    mereka berkata-kata terus dari hati.
    sebab itu kata-kata atau pendapat dari kanak-kanak itulah paling jujur.
    (terkecualilah kalau bdk tu dh pandai nk kelentong org…huhu~)
    salah siapa?
    org yg dia contohi la…hurm…

  16. sebenarnya, saya tak tahu pon yang tak perlu hebahkan apabila bertunang. saya ingatkan memang kena hebahkan… banyak lagi nak kena belajar nih..hehe…

    kecik2 dah pandai melaser yer… =p

  17. @ Candle Lilly: salam. kalo bahasa jepunnya, kanak-kanak ni jyunsui (suci), cakap apa yang difikir.:)

    @ yem^^: laser tu mmg laser la, sbb diorg jujur dan suci.

  18. jyunsui…
    hurm, indahnya jd kanak2…
    (^_^)V


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: