Posted by: y4ku24 | June 11, 2009

Bila ‘I want it that way’ jadi ‘Ana uriidu hazas share’!

[Update blog: AlhamdulIllah, aku ingin ucapkan terima kasih ribuan lemon kepada para pengkomen di dalam blog aku ini, sebab pada entri lepas jumlah komen telah mencecah komen yang ke-1000! (walaupun entri tak sampai entri yang ke-100 lagi) Especially aku nak ucapkan tahniah kepada seseorang yang mana separuh dari komen-komen tu milik die saja. Tak lain tak bukan, budak yang bernama y4ku24! Tahniah, ko memang macho dan layak dibelanja! Tak lupa juga kepada regulars seperti iliana, kak su, c’s, Balqis, ina dan lain-lain. Terima kasih daun keladi kerana sudi berkongsi pemikiran korang. Komen-komen dari korang adalah motivasi-motivasi kecil untuk aku terus menulis!πŸ˜€ ]
Source: www.recently.us

Gambar hiasan (Source: http://www.recently.us)

Kepada sesiapa yang tahu, tajuk entri adalah terjemahan (suka hati) lagu Back Street Boys (BSB) kepada Bahasa Arab. Batch aku kat sekolah aku dulu (Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur, SMAKL) ada satu kumpulan BSB-wanna-be. BSB ada 5 orang, so diorang pun 5 orang gak.

Dan sebab salah seorang member kumpulan tu power Bahasa Arab (pada standard kitorang la), hobi dia suka terjemah lirik lagu ke Bahasa Arab ikut sesuka hati! Lagu kat atas tu adalah antara lagu yang die terjemah, dan entah kenapa aku pulak terhafal (dah die asyik nyanyi dalam Bahasa Arab je, bunyi cam nasyid la plak). Ada lagi satu lagu yang dia terjemah (dan aku terhafal gak). Kalo korang tau Bahasa Arab sikit-sikit dan tau kumpulan Westlife, cuba agak ini chorus lagu diorang yang mana satu?

[Warning: Bahasa Arab di bawah adalah tahap Form 5. Sekian terima kasih]

—————————

Lau azinu tazhabi,

Ana la a’rif,

Ma qodaru hayati,

Ahmaluha qo~ribi…

—————————

[If I let you go,

I will never know,

What my life would be,

Holding you close to me…]

Jawapannya: If I let you go!

*Β Β Β Β  *Β Β Β Β  *

“Wei, ‘syurga’ dalam Bahasa Jepun ape ek?”

“Mana la aku tau, tak belajar lagi! Erm, syurga…taman syurga…kita bedal guna perkataan ‘taman’ la, yang tu dah belajar!”

“Orait gak tu! Kita translate ‘syurga’ kepada ‘koen’!”

Time kat Ambang Asuhan Jepun (AAJ) dulu pun, aku tak nak kalah gak. Kitorang cuba tukar lagu Melayu ke Bahasa Jepun sesuka hati. Yang power Bahasa Jepun lak, cuba teka lirik lagu nih! Dari kumpulan Baji.

[Warning: Usaha ini aku dan member aku buat awal tahun pertama kat AAJ, so aku kekalkan tahap tu jugak. Sekian terima kasih]

—————————————————————

Otosan wo wasureta,

Okasan mo wasureta~,

Anatawa doshite desuka, mou hikari wo aima~shita,

Anata wa nakanai?,

Okasan wa hitoride~,

Koko wa koen dewanai,

Suteraremashita~.

—————————————————————-

[Kini kau lupakan ayahmu,

Lupakan juga ibumu,

Mengapa kau begitu setelah sinar kau ketemu,

Tidakkah kau kasihan,

Ibumu sendirian,

Di sini bukan syurga, patut kau campakkan.]

Jawapan: Lagu Ayah Ibu Anak (A.I.A.)!

Tak dapat jawap takpe, korang dimaafkan. Aku teringat balik pun tergelak sorang-sorang. Kepada junior-junior yang akan ke Jepun, try la kaedah belajar bahasa melalui translate lagu. Fun pun fun, belajar pun belajar!

Bercakap pasal terjemah ikut suka hati nih, baru-baru ni aku terjumpa satu video best yang gunakan konsep yang sama, sambil nak promote usaha murni sahabat-sahabat di Malaysia. Credits to both of them, whoever they are! Enjoy!

Video di ambil dari http://wow.iluvislam.com/. Check it out!

-y4ku24-


Responses

  1. Yes, bahasa arab masih ada dalam hati ini! Seronok pula boleh teka dan translate lirik bahasa arab westlife tu.

    Asal-asalnya lagu feveret, bila sebut westlife je..keluar lagu tu dulu. Bandingkan lebih kurang dengan lirik arab tu… tepat lak.

    Yeah!

    • @ inda: tahniah Inda, anda masih faham Bahasa Arab karat!πŸ˜€

      @ Rynn: salam. eh Rynn, jgn gi percaya lak translation lagu mexico tu, diorang buat tu sekadar nak promote program WOW!πŸ™‚
      fuh, babysit anak2 arab tu. very nice experience. leh la share pengalaman dalam blog awak nanti!

      @ adiknya^^: rangkap pertama lirik ‘i want it that way’: you are, my fire > ‘anti, annaari‘??!

      • MasyaAllah..

        Baru perasan video yang last sekali tu. Kreatip gileerrr aaa..

        PS: Dapat royalti tak agaknya 2 orang tu iluvislam guna video orang…huhu

  2. Salam..hahaa.. lawak la korang! teringin plak nak dgr lagu bsb and westlife tu dalam bahasa arab. lagu mexico tu pun best.. tak sangka lirik dia sgt motivating.

    saya pernah buat part-time jadi babysitter anak2 pak arab. Adoi lar, terbelit lidah nak communicate dgn dorang.. dorang cakap arab, saya balas ckp melayu.. sampai budak tu tension.. huahua~ Tapi boleh la tahu sikit2 maksud beberapa perkataan.. mostly makanan la sebab dorang slalu mntak makanan..hihi..it’s a nice experience though.

  3. tersengih je saya baca (^_~)

  4. Salam bro…

    memang kreatif. guling-guling gelak baca translation arabic tuh…

  5. Aduyai…satu pun wa takleh teka. Nak kata takpernah dengar, pernah. Cuma jenis dengar saja, tak hapal tajuk lagunya.

    Tapi yang wa tahu, Baji > Westlife. wakaka.

    Jangan marah peminat westlife sedunia..^^

  6. upss…name sy ke kat atas tu??…teharu…termotivate gak untk trus komen…hehe

    truskn usha menulis smpai ke artikel yang ke-100 =)

  7. @ syphoon: salam. bila perkataan arab yang tau terhad, jadilah terjemahan camtu!πŸ˜€

    @ ainohikari: yang Baji tu leh jawab tak? yang aku tau lagu Baji tu je la pun! huhu

    @ ina: insyaAllah. pasni bagi la komen2 provokatif skit, baru bes berbincang!πŸ™‚

    @ inda: pasni kita buat camni je la, tak yah pening2!πŸ˜€

  8. huhu.. adeh..

    usaha yg bes!

    skg bleh speaking arab [ckp2 wat idup yg nyawa2 ikan], tapi tulis sgt hampeh, grammar vocab sume terabur bercampur .. *gelak lagi*

    selalu rse broken arab @ english.. tp klu jmpe foreigner elok je gne due bhse tuh.. redah! tp jmpe melayu, ckp melayu je.. *segan*

  9. Hahaha… aduh!

    Pecah perut tgk video tu, bukan sebab bahasa mexico dia atau sebab misai dia yg panjang tuh, tapi expression muka dia yang tak boleh tahan, betul2 bersungguh! Memang menjadi! =D

    Bahasa Arab tu best, sebab mmg direct translation, klaka! tp sy tetap x leh teka sebab x brapa ingat sumer lagu westlife. Baji lagilah tak tau, adeh!

    Betul2, dlu kat skolah ada wat gini gak, tp bukan lagulah… saja main2, rasanya sumer org tau, ‘ma tara-tara’ dengan ‘mal hal?’

    Adehai, memang break the tension kejap entri ni.

    Uiks, I’m one of d regulars, ka? Tak caya plak rasanya… (yelah2 blog ni memang best pun, entri pelik2 tapi ada isi, so – teruskan berkongsi!)

    Another impulse comment, tihihi… =)

  10. hehehe..kt skola dlu,kwn2 sy pn ad translate lagu english ke arab gak..cbe teka..

    “uhibbuka..tuhibbuki…
    nahnu usrah masrurah…
    bi kabiratan tayyibatan taqabbalan…
    masruraaah daiman…”

    p/s:dpt teka x agk2??huhu..lagu ni siap ktorg msk dlm psembahn mjls hari guru kt skola dlu tau

  11. Salam dari Mexico: – H1N1

  12. @ c’s: ya’ni…ya’ni… je banyak, ye dak?πŸ˜€
    kalo kat sini, etoo…etoo…

    @ Balqis: sebab expression dia menjadi yang saya masukkan dalam entri tuh! kalo ikutkan banyak je video camni, tapi yang lain biasa2 je…yang dah tgk banyak kali, still kelakar. lagi2 saya ni dah la ‘high taste’ skit bab kelakar ke tak.
    ‘ma tara-tara’ n ‘mal hal’? tak pernah dgr la plak…
    entri pelik2? pelik ek?

    @ abidasman: hm, mcm boleh agak, tp tak ingat lirik. ‘i love you, you love me, we’re one happy family..’ ye ke?

    @ zacharias: Heh heh…yang sampai H1N1 kat msia tu dari diorg dua org kot!πŸ˜€

  13. tau xpe~.. huhu

    alamak~ swine nih dh mle merebak kat area ktrg… gara2 2 org dri us http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8090046.stm .. AUC tuh mmg dkt dah dengan faculty ktrg *-*

    doakan ktrg dpt balik msia dgn slmt sejahtera!

  14. huhu..yup!lagu kekanak 2..teringat zmn kgemilangan bsama barney~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: