Posted by: y4ku24 | May 13, 2009

A funny, true story: Macam mana kanji perkataan tu?

[Update blog: Sudah ketandusan idea untuk entry funny, true story nih. Sesetengah tu lawak, tapi hanya orang tertentu saja yang akan faham. Jadi kalo korang ada yang bes, bagitau la ye. Boleh gelak sama-sama kat sini!]

Nihongo (Bahasa Jepun) ada 3ย alphabet utama. Yang paling paling susah untuk dihafal ialah kanji (chinese character), kerana wujudnya beribu-ribu huruf! Itu sebab budak yang akan ke Jepun perlu belajar kanji baru sepanjang masa di pusat persediaan. (Kalo global warming mengakibatkan terhakisnya beberapa peratus ais di kutub utara, menghafal kanji mengakibatkan terhakisnya beberapa peratus rambut depan aku, dan menyebabkan dahi aku jadi luas. Dah boleh jadi solar panel sekarang nih.)

Suatu ketika, pada tahun 2 di situ, sedang kami menunggu peperiksaan kanji, sambil membuat latihan kanji. Kebetulan aku terdengar perbualan antara dua orang rakan dari Pantai Timur.

Rakan A: Wei, mu tahu dok guano kanji ‘ike’?
Rakan B: Gapo la mung ni! Itu pung mung dok tahu! Ini ha!

Rakan A: Nate biawok mu, itu aku pun tahu! Buke ‘ike’ ‘sakana’ (sakana ialah ikan dalam Nihongo), ‘ike’ ‘kolam’!

(Kolam dalam Nihongo ialah ike. Si B ingatkan yang Si A tanya tentang kanji ikan. Tu yang Si A marah balik, sebab kanji ikan ni senang dan selalu guna, so semua orang kompem tahu.)

Untuk menghormati mereka dan supaya orang tak nampak aku ni racist(?), aku cuma senyum kambing je la. Tapi Tuhan saja yang tahu betapa nak pecah perut aku tahan supaya tak gelak besar!

-y4ku24-


Responses

  1. salam,

    Hai, confirm memang masalah bahasa dah jadinya…
    Hehe… nok buat guano, ye dok! (^_^)

  2. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA
    HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
    HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAAH

    sorry kepada org pantai timur….tgh stress studi terbaca gelak bukan setakat pecah perut tp meletup badan sekali

    hehehe
    teringat seorg kawan pantai timur juga
    sebut haemoglobin ada dengung dekat n dia tu
    jadi haemoglon’g’…hehehe
    gelak besar kitorang hahahahahhaaha

    anyway saya x racist๐Ÿ˜‰

  3. ha ha..banyakla cerita pasal bahasa macam ni..lucu
    sebabnya mak orang kelantan ayah orang kedah. selalu ada salah faham macam ni.
    he he

    -takracist-

  4. salam…

    haha~
    pantai timur dgn utara memang punyai loghat yg berbeda mksd dan melucukan!
    tak sangka pulak loghat M’sia gabung dgn jepun lg lawak! huhuhuuu…

    (^_^)V
    smile in peace!

  5. …senyum “selalu”…(bukan senyum banyak kali)

    • @ balqis: tak dapek nak den nolong!๐Ÿ˜›

      @ KA: kalo pecah perut, kena jahit sendiri la ye. trus praktikal teori surgery!๐Ÿ˜€

      @ puding caramel: kelantan dan kedah. menarik! keluarga saya perak dan johor. nasib baik johor tak berloghat sgt, huhu.

      @ Candle lilly n ustazahilina: (^-^)V

  6. hahaha, lawak-lawak.

    Rasanya aku dulu pun terkena dengan kotoba (word) tu. So tiap kali nok oyak ko nok tanyo, keno tamboh sebutir kotoba lagi depe dio.

    Nway, aku berbangga aku anak Kelantan. woha!!

  7. bleh lak cm gitu~

    huhu.. tensen2 study.. bce funny story.. mmg bes~

    -sayayangtakracist-

  8. Salam,

    Eheh, ini ada tambahan maklumat last minute, baru teringat kisah ni bila baca balik entri ni,

    Alkisahnya, sebenarnya bahasa jepun ni berasal dari Kelantan, sebab dulu Jepun mendarat masuk melalui Kelantan dulukan? Itulah sebabnya ada beberapa perkataan jepun sebutannya lebih kurang kelantan, cth:

    des = deh

    (er, ada byk lagi, tp x ingatlah, lama sgt dah kisah ni)

    sumber: ayah kawan saya orangnya kelantan, dulu belajar di jepun.

    sapa yang org kelantan belajar jepun, bolehlah nak kaji2 kot…

    wallahua’lam.

    memang tak sahih maklumat ini. (^_^)

    • @ ainohikari: bangga jadi anak kelantan…bagus2.๐Ÿ™‚

      @ c’s: awakyangtakracist…bagus2.๐Ÿ™‚

      @ Balqis: Balqis, nak kata bahasa Jepun berasal dari kelantan, umpama kita sebut Bahasa Inggeris berasal dari Bahasa Melayu, sebab dalam bahasa kita, kita sebut GOSTAN (untuk ke balakang), dan Bahasa Inggeris sebut GO ASTERN!๐Ÿ˜€

      • Er, sebenarnya, ayah kawan kita kata dia buat lawak jer. Sory, memang kita yang salah faham. (Adeh, tak dengar bebetul!) =p Minta maaf semua, maklumat salah.

  9. nk share story tesilap paham ni…

    sy org jhr, pastu sambung blaja kat penang, majoriti kos mate sume org utara…
    satu hari, klas kami nk wat majlis…
    sy bediri la kat depan untuk beri ckit penerangan pjalanan majlis kat kengkawan…
    saya bahasakan diri kita(org jhr biasanya mmg bahasakan diri kita)… punye la beria sy terang, sorang kawan ni asyik tanya je, ‘sume orang ke nk pegang hadiah’, sy pn jawab ‘tak, kita je’, 2 – 3 kali gak die tanye soklan yg same dan sy jawap jawapan yg same….
    sampai la akhirnya sorang kawan yg asal dr N9 bangun, ‘sebenarnya kalu sume nak tau org jhr bahasakan diri dia kita’….
    akhirnya barulah sume phm…

    sejak dari haritu, sy lebih berhati2 bila berbahasa…

    • thank you for sharing the story Ayah kita pun orang Johor jugak!๐Ÿ˜€

  10. =)

  11. hehehe..
    =)

  12. salam..
    hahaha..
    lawak..
    bangge gak jd ore kelate.(jd penyibuk)
    seronok dpt bc crite lawak cm ni. ilang stress. teringat kisah cikgu mase skolah rendah crita dulu. nk share..hehe..
    org kelantan zaman2 dulu panggil bateri sbg ubat lampu)..huhu.
    nk jd kn crite mase cikgu ni pegi kuala lumpur, dan nk bli bateri utk lmpu picit beliau, die masuk satu kedai uncle india pastu mencari2 bateri..bile dh cari x jumpe, die trus tanye uncle tu.., uncle, ubat lampu ade x??
    pastu uncle tu jawab, lampu mane ade ubat??? knape?,lmpu incik sakit ape? ubat panadol ade la..
    cikgu tu malu tersgt2, pastu trus blah dr kedai tu. pastu cikgu tu nasihatkn kitorg, jgn jd cm die. berhati2 bila gune ayat kt tmpt org..huhu. lawak btol.
    pastu bile sy ckp dgn org luar, sy cukup berhati2.takut org x paham..huhu

  13. salam.

    huhu, rasanya 1st time gak dgr ubat lampu. tp menarik gak konsep bateri sebagai ubat.๐Ÿ˜€

    salam perkenalan

  14. salam perkenalan bro yakuza..
    1st time dgr bateri=ubat lampu eh..
    hehehe.. dpt blaja bahasa baru dah
    tu mmg bahasa melayu kelantan klasik. mgkin dh jarang org gune


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: