Posted by: y4ku24 | April 10, 2009

Japanese are Jews?!

Wow, these videos are hot stuffs and very mysterious! I got it from a university friend (Zul) who introduced it to me.

Japanese are descendants of a Jewish lost tribe?! It’s a real eye-opener!

See for yourself!

[The following videos are in Japanese, but with English subtitles]


Responses

  1. menarik.. sangat menarik..
    jzkk..

  2. yg ni pun best jgak…
    http://mistisfiles.blogspot.com/2009/03/alter-terahsia-bangsa-melayu-bhg-1.htmlakk

  3. mksdnyer, kalu org jepun dekat tokushima taruh janggut cam israel mesti muke diorang ade iras2 pak arab
    =p

    decorous tau yg perkataan korea ade yg same ngan jepun dan tulisan china same ngan kanji jepun(cume berlainan sebut je).. x sangke israel pun ade kaitan ngan jepun..
    huhu..

    btw,
    thanx for the information..

  4. penemuan yang sangat menarik.

    jzkk.

    tersangat celik mata dibuatnya.

  5. salam…
    mcm mn persepsi org jepun thadap judaism ek?

    dorg blh terima ke against ke pe…

    • salam.
      org jepun, asal tak ganggu diorg, nak buat apa, buat lah. jadi sini alhamdulIllah dr segi nak solat dll takde masalah. malah diorg akan bagi kerjasama.

  6. He…?

    Souka na?

    Thanx for sharing, really great info, and very convincing too. I watch till the end…

    Betul ke ek? Wallahua’lam.

  7. salam,

    MashAllah, xsangka la. betapa Allah Maha Berkuasa!
    btw, luqman boleh ckp jepun mcm org tu ke? kdg2 ble tgk drama/ filem jepun ni rase mcm dorang suke2 je sebut ape yg dorang nak ckp…sbb xdgr mcm pkataan yg jelas hehe
    (agaknyer mcm tu la dorang dgr bahasa kite kan…iye ke?!๐Ÿ˜› ~garu kepala sendri!)

    • salam.
      hmm, ‘mcm org tu’, org yg mana? saya leh ckp skit2 je, sekadar leh survive kehidupan seharian dan survive kelas kuliah yang 100% bahasa jepun nih. huhu.

  8. aku rasa yahudi dengan jepun ni xde pape kaitan langsung pun… diorang saje je timbulkan konspirasi ni, nak buat orang2 jepun bersekongkol dengan diorang ( dgn membuatkan orang2 jepun anggap diroang berseketurunan dengan yahudi dan kononnya mereka bersaudara) dalam perancangan jahat diorang untuk terus lakukan kerosakan di muka bumi ni…

    bende2 dalam video tu kebetulan je sumenya… dalam dunia ni memang byk bende2 kebetulan. mungkin kalau dalam satu perkara, ada lebih dari satu perkara yang kebetulan.

    aku rasa baek biaq pi ja ngan video2 camtu… tak meningkatkan iman pun…

    aku sebenarnya tergelak sepanjang tengok video ni…pada aku kelakar …nampaknya yahudi ni sangat bersungguh… sampaikan benda tak logik pun nak dijadikan logik…

    wallahualam

    • terima kasih di atas pandangan anda. saya pun suka dapat komen2 yg ‘tak sealiran’ dengan saya begini! cuma, harapnya dapatlah tulis nama/nama samaran dengan betul, sebab saya tak tau nak panggil anda dengan nama apa!
      berkenaan video, ya, ianya conspiracy theory sahaja, seperti juga UFO, bigfoot dan lain-lain. saya pun tak faham kenapa kalo betul2 diorg rasa camtu, buat je la DNA testing!

      saya pun perkenalkan saja video ini, bukan suruh percaya pun. kalo tak setuju, itu terpulanglah.

      seperti anda sebut, ia mungkin tak meningkatkan iman. tapi, seperti yang terpampang di title blog saya, saya ingin ajak sama2 bertafakur/berfikir. kesimpulan tentang setiap entri saya serahkan kepada para viewers. jika anda membuat kesimpulan itu dari proses berfikir, saya ucapkan syabas. terima kasih kerana berdiskusi!๐Ÿ™‚

  9. hmmm…kalau ya, menarik jugak nak tahu asal-usul diorg..
    tp pernah terfikir gak sama ada keturunan melayu ada kat di situ ke tak sebab masa zaman kesultanan melaka dulu ada hantar rombongan ke sana….mana tahu ada keturunan melayu kat sana jugak

    sedangkan di south africa pun ada melayu
    takkan la kat jepun xde

    p/s: teringat sejarah melaka memanggil jepun pulau ceju(x silap saya….)

    • waalaikumsalaam semua,

      saya hargai pendapat sahabat2 sekalian, tetapi pada pendapat saya, tak mustahil memang ada keturunan mereka di sini. dan bagi saya, mereka war-warkan ini takda ‘agenda disebaliknya’. sebabnya:

      1) mmg diketahui umum org Jepun berasal dari Mongolia/China. yg disebut sebagai keturunan yahudi itu hanya satu bahagian kecil saja di Jepun (shikoku). mereka bukan sebut semua orang jepun keturunan yahudi!๐Ÿ™‚

      2) jika ya pun, orang jepun zaman sekrang kebanyakannya sudah tak percayakan agama. jadi nak dapat sokongan orang jepun dlm hal seperti israel semata-mata dengan misteri begini yg entah betul entah idak, bagi saya, amatlah susah. kalo kita nak mintak sokongan kerajaan south africa semata2 sebab ada bukti ada minoriti orang melayu di sana, jika atas sbb tu saja mustahil la nak dapat!๐Ÿ™‚

      3) huruf utama di Jepun ialah kanji, yang asalnya dari cina. jika tak silap saya, mengikut sejarah, furigana (huruf2 katakana dan hiragana) dicipta oleh kaum hawa di sini, kerana mereka susah untuk ingat sebutan kanji2 itu. huruf itu yang menjadi topik diskusi di dalam program itu.

      4) orang jepun mmg amat suka program berbentuk misteri dan trivia (orang Malaysia pun sama la!๐Ÿ˜€ ). program seperti ini bukan pedulikan mereka percaya atau tak, cuma nak dpt viewer rating yg lebih tinggi je. sbb seperti yang saya tulis, orang jepun ni ada ‘bubble’ tersendiri. asal ko tak kaco aku, lantaklah ko nak buat apa.

      5) seperti yang KA sebut, kita juga ada keturunan di tempat lain. jadi kaum yahudi yang lebih lama sejarah keturunannya tak mustahil juga berselerak di seluruh muka bumi.

  10. salam ‘alaik..erm, saya pun x rasa jepun ni mmg bketurunan jews.. yahudi ni panjang akalnya. pandai dia cari kebetulan2 yg lojik utk kaitkan dgn mereka. walhal x pun. bahkan malaysia n melayu pun kalo bleh dia nak kaitkan dgn dia..huhu..

    apapun, video semcm ni bagus sbnrnya utk kita buka mata, buka minda dgn yahudi ni. saya x tahulah klo org jepun fikir mcmana, tp klu melayu-ian pada saya kita kne fight.. buka mata, minda anak-anak muda bhw kita BUKAN YAHUDI.. so, kne tingkatkan kesedaran utk menjauhi sebenar2nya amalan, cara hidup etc dari sama dgn yahudi israel laknatullah..

    wallahu a’lam..

  11. salam ketemu Luqman..

    hurmm..agak payah nak dipertimbangkan video-video tu. apa pun, tiada yang mustahil kan di dunia ni. kalau nak ikutkan sejarah sekalipun, bangsa itu sering merantau.

    tapi, satu yang saya pelik sedikit, mengapa perkaitan-perkaitan seperti ini melibatkan negara-negara maju? mengapa bukan di negara-negara mundur?

    satu penilaian peribadi saya, jika digabungkan kedua-duanya, sejarah itu mungkin benar. tetapi, bukanlah di Jepun sahaja, malah negara lain pun wujud juga bangsa ni. cumanya kenapa Jepun yang digembar-gemburkan? sebab, kita pun dah tahu yang bangsa ni memang mahukan kemajuan terhebat.

    jika ianya tidak benar sekalipun, sekurang-kurangnya kita dah pun bergerak ke ruang yang lebih berhati-hati-sediakan payung sebelum hujan~

  12. salam saudara luqman,

    saya baru menonton satu dokumentari dalam channel HISTORY
    berkenaan wujudkah keturunan rom di Li Jien, sebuah bandar di Cina…
    ini disebabkan feature muka diorg yg ada feature muka org putih. contohnya rambut keperang-perangan….eye-bridges dan batang hidung yg tinggi…

    tp gagal sebab teknik DNA tidak mengiyakan kenyataan itu…malah tempat itu merupakan laluan silk road yg bisa sahaja berlaku perkahwinan campur dgn bangsa lain seperti iran etc….disebabkan perdagangan yang mana boleh berlaku ant org jepun dan org timur tgh(scr spesifik org yahudi)

    so dalam dokumentari di atas tidak disertakan dgn ujian DNA…hanya bergantung dgn budaya

    sedangkan almaklum orang jepun ni kuat meng’absorb’ budaya orang (betulkan saya kalau salah)…jadi mungkin satu suku kaum jepun dulu absorb budaya jews (kata diorg la)

    tp dokumentari Rome itu kalau boleh dicari dptlah kita membuat perbandingan ant kedua2 berkenaan proses yg dilakukan sama ada cukup baik atau tidak….

    tp kalau diorg betul keturunan yahudi apa salahnya…bukan kah orang yang mengetahui sejarah keturunannya akan bertambah kuat jati dirinya….

    so semoga dengan apa yg ditemui diorg itu boleh menjadi inspirasi utk kita juga menggali balik sejarah keturunan orang melayu agar kita tidak menyangka bahawa bangsa melayu ini sangat lah lemah …walhal sebalik nya

    p/s: tanpa sejarah manusia akan sentiasa buat kesilapan dan mudah lupa diri

    harap x terlalu panjang๐Ÿ˜›

    • @KA: Wah, menarik2! semua yang dinyatakan benar2 belaka. dan saya pun rasa DNA penentu muktamad samaada benar2 mereka ada kaitan dengan kaum yahudi atau tak. kalo komen2 pjg2 lagi saya suka! baru sedap berdiskusi, betul tak?๐Ÿ˜‰ terima kasih atas input!

      @shah: waalaikumsalaam. irrasshaimase! warung ni buka 24 jam, anytime leh datang. tp kopi bawak sendiri la, haha!
      hoho, pernah naik gunung tu rupanya. what coincidence! out of all the mountains in Japan!๐Ÿ™‚

      @’adz: hm, menarik untuk difikirkan…

      @ iliana: ya, tak semua yahudi jahat. ini silap besar kita, terlalu pandang prejudis dengan yahudi, walhal yang selayaknya dilaknat ialah zionis. know your enemy!๐Ÿ˜‰
      macam menarik juga buku tu. boleh la kongsikan dalam blog ya! :p

  13. assalamualaikum…lama benor tak singgah warung nih.hehe.

    ya Allah.this is MIND-BLASTING man!!!
    dahle aku dok tokushima dulu,pernah naik tsurugi san plak.kalau tau awal-awal nak je explore gua-gua kat situh.huhu

  14. propaganda, xnafikan mungkin ada suku-suku kecil kaum yahudi bertebaran di jepun atau di mana2 sahaja kerana Allah telah melaknat mereka drpd mpunyai sbuah negara, spt wujudnya kaum melayu di south africa, kalo xsalah kan dulu ada hukuman exile bg pejuang2 melayu ke ceruk2 negara/pulau..

    tapi apa yg puak israel ni cuba nak buktikan atau apa yg mereka mau dgn tsebarnya fakta ini – itu mnjd persoalan

  15. err..saya pun nak tambah sikit boleh tak? kan bagus berdiskusi kan..membuka minda..tapi, mungkin tiada kaitan pun dengan video tu..

    saya terbaca satu artikel ‘tak semua Yahudi itu jahat’

    yahudi tebahagi kpd 2 kelompok (Sephardim-bani Israel dan Ashkenazim-Khazaria) para nabi pun ada ang berketurunan bani Israel kan. makanya, tak semua Yahudi itu jahat

    bila terbitnya video-video seperti ini, orang menganggap yang mereka ni jahat. sebenarnya, yang jahat itu bukan Yahudi tapi Zionis. sedangkan Yahudi sendiri pun ada yang anti-zionis dan sanggup berkejasama dengan Islam untuk menentang Zionis.

    Zionis tu pula, tak semuanya Yahudi. sebab, ada juga Kristian yang Zionisme.

    itu sahaja perkongsian saya. kebetulan topik ni ada dalam buku yang saya sedang baca terus teringat Warung Kampung..oh ya, buku ni sangat menarik tau..kalau nak, boleh beli online di PTS. tajuknya ‘online dengan Tuhan’..promosi plk kt cni hehe..

  16. maaf tersilap, mmg benar zionis itu yg selayaknya dilabel jahat..theoder hertzl
    tp itu sbg peringatan bg kt yg kadang kala lena dibuai mimpi

  17. Assalamualaikum WBT.

    Nampaknya anta pun sudah masuk dalam gelanggang perang komen yang macam-macam tu. Ada yang menyeronokkan, ada yang menekan, ada yang menyakitkan. Banyakkan bersabar dan kawal expectations๐Ÿ™‚ Long way to go… teruskan berkarya dan mencurah bahan-bahan yang kami tak punya akses kerana tak punya kuncinya, NIHONGO

    • waalaikumsalaam warahmatUllah.

      ‘welcome to the club’, yak ustaz?๐Ÿ˜€
      sebenarnya perbincangan begini lebih saya suka, kerana ia membina minda yang kritis. nampak gayanya perlu keluarkan artikel-artikel kontroversi lagi untuk mendapat komen-komen sebegini!๐Ÿ˜€


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: