Posted by: y4ku24 | February 27, 2009

Credit crisis visualized

Walaupun aku suka fikir-fikir idea pasal bisnes, tapi bab ekonomi aku hampes gile. Pernah cuba timbulkan minat sekali, tapi oh tidak, memang takleh go! Lagi-lagi la bila masuk pula tentang krisis ekonomi yang melanda sekarang ini, botak kepala di buatnya. Istilah-istilah hape-ke-bende seperti:

Collaterized debt obligations la,

Frozen credit markets la,

Subprime mortgages la, mana la aku faham! Dalam hidup aku ini dua je prime yang aku faham, primetime television dan optimus prime. Dua-dua takde kaitan dengan ekonomi.

Satu hari yang indah baru-baru ini, aku dapat message dari member YM tentang 2 videoclip di bawah. Oh memang kali ini boleh go! Barulah aku faham credit crisis yang melanda Amerika sekarang ini. Diterangkan dengan bantuan visual yang senang untuk difahami. It’s a must watch for all!

Dengan grafik lawa, penerangan yang mudah faham (walaupun ada ketika kurang faham istilah ekonomi) dan soundeffect yang bes, you can’t ask for an easier explanation than this! Credits goes to Jonathan Jarvis for the excellent short video!

[Keseluruhan video ambil masa 10 minit. Oh ye, dalam Bahasa Inggeris la tapi.]

P.S.: Kalo ada bahagian yang korang tak faham, toksah tanya aku, nanti kang aku tanya korang balik, sebab tak faham soklan. Lebih elok korang cek di wikipedia sendiri!


Responses

  1. Heeee…

    Wah, best jugak entry kali ni, thanks Lokman..
    ok tuu k aznie yg blajar business pon tak brapa nak paham istilah ekonomi… entry kali mendorong le sket kefaham tru ekonomi yak.

    by the way, k aznie pinjam entry lokman ni share lam facebook…

    Thank You

  2. kalau cerita bab ini, pelajar aliran perniagaan mahupun ekonomi pun belum tentu mampu memahaminya jika tak ditelusuri dari akar umbinya.

    tapi, video tu sangat ringkas dan mudah difahami. patut la cikgu dari sekolah lagi menggalakkan buat mind mapping. lagi jelas. kalau buat video macam ni, laaaagggggiiiiiiiiiiiiii jelas hehe

  3. hehe.i think what the world needs are `intellectuals who are able to explain complicated subject in the simplest of term` .

    Shojiki(frankly) aku pon hamaru(addicted) kat youtube.Contohnya macam clip nih(sebab ada kaitan dengan aku)

  4. Aku belajar Subprime dari Pakdi. Dia pernah upload satu fail powerpoint yang betul-betul buat aku faham akan situasi masalah subprime.
    http://rapidshare.com/files/203879658/SubPrime.pps.html

    sumber: http://finance.groups.yahoo.com/group/BicaraJutawan/files/

    • @kak aznie: sama2. boleh je disebar2kan, bukan hak milik saya pun! huhu. er, nama saya Luqman…
      @iliana: oo, budak busines pun susah nak faham ye? dua kali lima la kita…
      @shah: so true. like Richard Feynman. he is amazing!
      @sangpelangi: thanks for the info!

  5. a very good video for unit trust consultant;)ngee


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: