Posted by: y4ku24 | February 25, 2009

Introducing, Sapporo’s Yuki Matsuri (Snow Festival) 2009

Every year, people by the millions flock the northern province of Japan, Hokkaido for their annual Yuki Matsuri (Snow Festival in Japanese). I happened to be among those who attended this year’s 60th celebration of the festival. Priceless experience, I must say!

The festival is held in the main city of Hokkaido, Sapporo. For those of you who don’t know where Sapporo is (or where Hokkaido is, for that matter), it’s here:

image

I won’t write much this time, I’ll just let the pictures speak for themselves. For your information, there are all made 100% out of ice! Credit goes to a dear friend, Mohd Norhuzaimi for the pictures. My camera’s battery ran out along the way!

Enjoy!

[For more info on the festival, click here.]

DAY TIME

The coolest smoking area I have ever seen!

The coolest smoking area!

img_1182

img_1183

Tokyo Olympic 2016 maybe?

Tokyo Olympic 2016 maybe?

Mickey and friends (plus 4 Japanese dwarves)

Mickey and friends (plus 4 Japanese dwarves)

img_1195

Made by the Korean government

Made by the Korean government

Somehow, castles and snowboarders don't mix well together...

Somehow, castles and snowboarders don't mix well together...

img_1202

The Malaysian contingent for the International Ice Sculpting Competition...surprisingly they have won more than 10 times in the previous competitions!

The Malaysian contingent for the International Ice Sculpting Competition...surprisingly they have won more than 10 times in the previous competitions! Way to go!

img_1216

img_1212

Remember this?

Remember this?

NIGHT TIME

img_1224

img_1226

Mickey and friends (plus a dwarf singer)

img_1227

Who likes Snow Festival raise your hand...

img_1233

img_1237

img_1239

WISHED ALL OF YOU WERE THERE!

-y4ku24-


Responses

  1. Wa~
    rasa teruja melihat gambar2 di atas.
    Ukiran ais dari Malaysia yang mana satu ya?

  2. salam en.luqman

    wahhh…ini sungguh menerujakan sekali. cantik betul. kalau saya di situ, mungkin saya dah jadi salah satu bahan pameran. sebab, kejung kesejukan.

    oh, saya tak sabar menantikan kemunculan filem dragon ball tu di sini. di jepun dah ditayangkan ke? (rujuk pada gambar remember this?)

    ada satu soalan la..festival ini, pertandingan ke atau peserta je? alamak maaf bertanya sebab tak tahu.

  3. SubhanaAllah,

    cantiknya!
    binaan yg sungguh hebat..
    jelesnyer..nak gi sne gak..hehe

  4. hr ni dlm klas, sensei britau, japanese sangat bersungguh2 dalam setiap perkara yang mereka lakukan… no wonder, ada festival yang sangat menerujakan…

    sgt tertarik dgn ‘the coolest smoking area’…
    brapa suhu waktu tu ye???

  5. waaahh… sunggoh cool entry kali ni.. best le, kenapa kat lam mesia ni tak de plk cerita pasal ni.. (I mean tak penah degor pon da hampir 60th celeb. da)

    Neway… nice and coolest entry..

    • @cucutokjanggut: ukiran msia yg kat belakang kitorg tu. ukiran A’Famosa + pantai Penang atas ukiran buku. AF dan Penang berjaya masuk dlm World Heritage, jd diorg ukir tu atas buku terbukak, mcm pop-up book. cool gile design!
      nanti nak grad gi la, slalunya bebdk kat Jepun tak pergi sbb time tu ada exam!πŸ˜€
      @iliana: salam. kat sana takdelah sesejuk mana, tak beku punye!
      psl dragon ball tu, kat sini tak tayang lg. sama je nanti, silap2 lg lambat! tp Akira Toriyama bg sepenuh penghasilan filem kpd hollywood, jd saya taklah seteruja menunggu filem tu keluar. karang kecewa lak kang…
      good question. yg besar2 semua sponsor syarikat/badan organisasi. tp ada satu seksyen utk pertandingan antara beberapa negara. Malaysia selalu masuk hantar wakil.
      @izan: destinasi sesuai untuk ber’honey moon’ :p
      @ina: benar, masyarakat di sini dididik utk bersungguh2 dlm semua perkara. kekadang rasa malu kita ni yg ada agama tak sesungguh diorg. boleh rujuk entri ttg Jepun ustaz Hasrizal (Saifulislam.com) `Kesungguhan tanpa Tuhan dan akhirat?`
      erm, tak silapnya ritu -1 darjah celsius je. takla sesejuk mana.
      @kak aznie: rasanya aritu ada keluar kat tv msia cite psl ni..fasha sandha ke sape ke yg dtg buat liputan. heh heh, mmg coolest entry!πŸ™‚

  6. Thank you for sharing so much beautiful photos!!
    Actually, in northeastern China, there are some places as famous as Sapporo is. and there are also some marvellous constructions built in ice… but unfortunately I have never been there…Hopefully I can attend the next Yuki Matsuri in Sapporo…

  7. ye ker?
    info berguna tue..hehe
    ape je yg menarik lagi kat sana tue??

    • @Vivian: you’re welcome! thank you for visiting my blog!πŸ™‚ would love to go to China someday…

      @izan: ada byk juga tempat menarik di Hokkaido selain yuki matsuri. ada ladang ternak beruang (utk dimakan dagingnya, kalo tak silap. kita xleh makan la tp!πŸ˜€ ), kampung ninja, chocolate factory terkenal iaitu Shiroi Koibito (white beloved) dll. cuma kalo jln2 hokkaido nih, sedap kalo ada keta sewa!

      @pirokla: salam. kalo jumpe diorg nanti akan disampaikan salam. ni sapa ek? sbb nak tanya soklan ‘igt lg x kitorg’ tu kena tau la sapa yg bertanya!πŸ˜€

      @ina: salam. entahlah, saya pun tak pasti apakah polisi yg dibuat, walaupun memang semua sedia maklum trend tersebut. sbb semua fikir kalo ramai anak ini satu bebanan.
      sama juga di Rusia. ramai dikalangan mereka yg tak mahu anak ramai. cuma komuniti Islam di sana sahaja yg tak mengikut trend itu, sbb kita percaya anak itu rezeki dr Allah dan telah ditetapkan rezeki mereka. kalo di rusia, yg pernah dgr ialah kerajaan sana membuat polisi utk memberi bantuan kewangan kpd parents yg sanggup beranak ramai (3 ke atas, kalo tak silap. bg diorg tu dah ramai dah tu!πŸ˜€ ) utk di Jepun saya tak pasti.

  8. salam.

    waa..cool2!wish we were there too~
    hehe.kim slm kt taga,kazu n naok eh
    diorg igt lg ke kitorg?huhu

  9. salam

    lps baca artikel ust hasrizal, sy nk tanya, apa yang mereka buat untuk atasi masalah kekurangan kanak2 kat sane? @ mereka selesa dgn keadaan tu? ditambah plak rating untuk penduduk yang bunuh diri kat sana juga agak tinggi kan??….so, bleh kongsi ckt pndapat??

  10. salam.
    wah2 bjln je keje..huhu
    umi dh tgk gmb n komen die is ‘kurusny angh’?!
    ingtkn nk ckp gmb lawa ke ape..
    pastu pirokla is my fren..dz

  11. hehe..br igt nk jwb ni sape.
    adk y4ku24 da tlg jwb.

  12. salam….saya baru pertama membaca blog anda…
    sungguh teruja…sculpture ais tu sgt sugoi!!!!!

    =D teringin nak ke sana

    • salam ukhwah KA.πŸ™‚ terima kasih kerana menjenguk. setiap tahun ukiran berbeza, jadi ada keunikan tersendiri. memang bes!πŸ˜‰

  13. salam y4ku24…ye ke berbeza-beza?
    hmm….menarik2….hmm….nampaknya kena pergi gak sana hehehe
    skang ni tgh buat degree apa?

    • salam KA. yup, berubah ikut tahun (boleh rujuk di website yg saya bg link tu). detail pasal saya ada di bahagian Diriku. silalah tengok ye.

  14. owh …okok
    bila saya dah tanya soklan tue…menjelajah blog saudara…baru perasan pasal Diriku hehehe
    lepas alamak….dah terhantar komen lak…hehehe

    btw susah tak bahasa jepun?

    • hm, ikut orang juga rasanya bab bahasa tu. dan bahasa ada bahagian kesusahan masing2. bagi saya, Bahasa Jepun susah pada chinese character dan pertukaran grammarnya, lebih2 lg sbb ada bahasa beradab. cuma bab grammar tu kalo selalu guna jadi tak susah.
      bagaimana dgn Russian?πŸ™‚

  15. err….camna nak ckp ….belajar russia ni letaknya pada gramar dia dan pronounciation…..grammar dia menyebabkan perkataan2 perlu ditukar hujungnya pd pelbagai keadaan, gender, bil org dan etc2…

    tp sy x pakar bahasa russia….panjang citer nya mula2 nak gi russia la…tu belaja bhs russia…tp lepas tu tukar ireland….tu terhenti pembelajaranπŸ™‚ tp sy rasa belaja bhs ni klu guna selalu ok jer…n environment mmg berckp juga bhs itu…mmg akan lancar ….

    sy teringin belajar bhs jepun….link yg y4ku24 bg tu ada tempat utk belaja….tp ada ke tempat yg lbh baik nak blaja bhs jepun i.e. short course?? dlm 2 minggu ke…

  16. wah….sugoi!!!

    best gler!!x aci…nk g gak…mse g uk ari 2 pn snow x turun..sdey2..huhu..frost je yg ad…

    skali lg…BEST GLER!!!

  17. […] pergi dulu time musim sejuk ketika Yuki Matsuri 2009 (Pesta Salji), kali insyaAllah merasa musim panas (yang tak berapa panas) pula di […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: